Макраме

Макраме

Всеки от нас знае поне един възел, свързан с технологията 'макраме' (мрежа от ресни, конци). Хората започват да използват възлите от най-древни времена. Съществуването на първобитния човек не може да си представим без въжета, направени от лозови, влакнодайни култури. С помощта им те закопчавали (съчленявали, шиели) дрехите си от животински кожи. От въже ловците и риболовците тъкат мрежи. Интересното е, че археолозите Виборг са открили останките на рибарска мрежа, изтъкана преди почти 7000 години.

С възлите са свързани много символи и легенди. Героят от гръцката митология Херкулес победил огромен лъв, който опустошавал околностите на Немеа. Кожата му  вързал около врата си с възел, който станал известен като херкулесов. Войните на Древна Гърция са вярвали, че Херкулесовият възел премахва проблеми и лекува рани. Друга легенда разказва, че крал Гордий завързал колелото на каретата си с необикновен възел. Според древно пророчество, този, който успеел да го развърже, щял получи власт над Азия. Александър Велики не успял да го развърже и разсякъл гордиевия възел с меч, като по този начин демонстрирал своята власт над Азия.

Древните инки са изобретили възловото (кипусното) писмо. Завързвайки рзлични възелчета на една нишка, те предавали различни събщения (всяко възелче е имало определено значение - на дума, израз).

Произходът на възловото тъкане като изкуство е от незапомнени времена. Най-ранните известни изображения на  плетени предмети се срещат по паметниците на древна Месопотамия и Иран: Облеклото на асирийските владетели са декорирани с плетени пискюли и ресни, конете - с тъкани поводи. Майсторски тъкани


Филтрирано търсене